Fototårta: Så gör du din egen tårta med foto på, Steg för steg

En fototårta kan vara vilken tårta som helst men med en ätbar tårtbild ovan på. Tårtbilden visar en färgglad bild som har skrivits ut på ett tunt ark av socker. Bilden är inte farlig att äta och förändrar inte smaken på den underliggande tårtan. En fototårta förgyller ofta festen och bjuder in till skratt och gemenskap.

En fototårta med en bild på dig själv är vad vi går igenom i denna artikel. En tårta med en egen bild på är ett mycket uppskattat element på ett födelsedagskalas för alla åldrar. Du kan idag enkelt göra en sådan egen tårta med en egen bild på med hjälp av att beställa sockerarket med bilden på från nätet. Du laddar alltså upp en egen bild som sedan trycks ut och skickas till dig med posten. Bilden skadas inte av postgången. Du kan alltså enkelt göra din egen tårtbild av ditt fotografi när du ska baka en fototårta.

En bildtårta är inte bara en unik tematårta för fest med tema utan också högst personlig och inbjuder ofta till leende och skratt. Du kan till exempel enkelt skapa roliga tårtbilder  till barnkalaset, möhippan eller 30-års festen. Bjud på dig själv genom att göra en tårta från en rolig selfie. Genom att ladda upp mobilfoton från resan, en selfie eller inskannat fotografi så bestämmer du helt själv vad du vill ha på din fototårta.

Så här gör du:

1. Beställ din tårtbild från en egen bild

Börja med att först beställa en tårtoblat från egen bild på nätet. Vi rekommenderar sidan tartdekoration.com som gör riktigt bra tårtbilder till ett bra pris. Leveransen är snabb och bilderna blir superbra. Använd denna länk för att ta del av deras bästa erbjudanden.

Tänk på att kvaliteten på din egna bild kommer att vara avgörande för kvaliteten på trycket på tårtbilden. Känner du dig osäker om din bild håller måttet så kan du få hjälp av det företag som du beställer bilden av. Kontakta bara deras kundtjänst så hjälper de dig hitta rätt bild – Du får ofta även besked direkt om din bild har tillräckligt hög upplösning direkt efter att du laddat upp den. Du får även beskära bilden som du själv vill och du kan placera bilden över en cirkel som föreställer den tänkta tårtan. Välj din bild med omsorg, och tänk även på att färgerna så småningom ska passa och inte skära sig med din tårtas färger.

Tårtbilden skickas sedan till dig i ett kuvert i A4-storlek. Den skickas liggandes mellan två skyddande pappersark. Dra försiktigt loss tårtbilden från det glansiga pappret som det ”sitter fast” på. Är det svårt att få loss den utan att den går sönder så kan du med fördel först lägga tårtbilden i frysen i en halvtimme till en timme.

Ska inte bilden användas direkt kan den förvaras mörkt och svalt/rumstemperatur. Den kan då förvaras i upp till 10 månader i ditt skafferi utan att kvaliteten förstörs. Förvara inte tårtbilden i kyl eller frys då sockret stelnar och tappar sin fina spänst och smak.

Beställ tårtbilden här.

2. Baka din tårta

Efter att du har fått hem din tårtoblat med din alldeles egna bild på så kan du börja baka och förbereda din tårta som ska hålla upp mästerverket. Du kan välja helt själv vilken typ av tårta du vill baka. Alla tårtor fungerar för tårtbilder. De mest passande typerna och de mest populära brukar vara princesstårta, som redan har ett täcke av marsipan eller vår favorit: en helt vanlig jorgubbs-gräddtårta. Jordgubbstårtan är alltid en uppskattad tårta för alla åldrar och smaker. Baka med fördel på sommaren när Svenska jordgubbar finns att tillgå.

3. Placera din egna tårtbild på din egna tårta

Beroende på vilken typ av tårta man har bakat så kommer det variera lite hur och när du ska sätta på din oblat. I vilket fall så rekommenderar vi att du sätter bilden i frysen cirka 30 minuter innan du ska lägga på den på tårtan. Detta underlättar applikationen.

För en marsipantårta eller andra tårtor som redan har ett skyddande lager så rekommenderar vi att du placerar bilden på tårtan en hel dag innan. Pensla ytan av marsipanen försiktigt med ett tunt lager gelatin och placera sedan arket mycket försiktigt på gelatinet. Låt det sjunka in och sätta sig i gelatinet ett par minuter och stryk sedan med mycket lite nedtryckt med det överblivna glatta pappret som sockerarket levererades på.

För en gräddtårta så rekommenderar vi att du placerar bilden på tårtan endast en timme innan den ska serveras. På så sätt tyngs inte gräddtårtan ner av sockerarket i onödan och den håller sig fräschare. Även själva tårtbilden kan börja lösas upp eller missfärgas beroende på vad den ligger på. Men håll dig inom en timme så har du marginal och bilden borde hålla sin färg, smak och struktur utan problem. Du behöver inte använda gelatin för en gräddtårta, utan släpp bara oblaten försiktigt ner i grädden. Applicera inte tryck på, tårtbilden kommer sitta tryggt av sig själv.

4. Efterbehandla din egna tårta

Här är vårt egna trick som verkligen lyfter den egna bildtårtan till nya höjder. Pensla tårtbilden med gelatin efter att den monterats på plats och strax innan servering. Detta lilla trick gör det där lilla extra som får tårtan att se proffsig och vacker ut. Gelatinet gör att färgerna i sockeroblaten får en djupare betoning och kanterna i bilden återspeglas skarpare. Ytan blir glansig och oemotståndligt snygg.

5. Dekorera tårtan vidare efter smak

Du kan självklart fortsätta dekorera tårtan vidare efter du placerat tårtbilden. Dekorera kanterna på tårtbilden med glasyr, frukt och bär, grädde, marsipan, smält choklad eller något annat smaskigt. Använd fantasin, men följ färgerna som redan står ut på tårtan och i bilden. Vi rekommenderar alltid färska bär och frukter sär de är i säsong. För barnkalas är det självklart populärt med smågodis, pärlor och andra färgglada sockerdekorationer.

Lycka till!

av Anna Kilberg

Jag har en bakgrund som bagare och har jobbat över 10 år i ett bageri. Jag älskar fortfarande doften av nybakade bullar mest. Jag bakar även på fritiden, tycker mycket om att pyssla med mina barn, göra fint i köket och ta långa hundpromenader. Åh - så är jag besatt av att baka Cake Pops!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *